Slavica Mihelič vsestranska ustvarjalka, ki kleklja, kvačka plete in šiva, svoje izdelke na družabnih omrežjih predstavlja pod imenom Gloria Lace Place.
Pri šestih letih ji je babica podarila prvo kvačko in klobčič garna in tako je prekvačkala večino počitniških dni, ki jih je preživljala v Kostelski dolini.

Pred petnajstimi leti pa je kvačko za nekaj časa pospravila, saj jo je mama navdušila nad klekljanjem. Klekljanja se je učila na različnih tečajih, s prebiranjem številne literature slovenskih klekljarskih mojstric, najbolj pa ji je bil dragocen čas, ki ga je preživela v družbi svoje mame, s katero sta skupaj premetavali kleklje. Tako sta predvsem oni dve zaslužni za odkrivanje, ustvarjanje in ohranjanje dediščine klekljanja na ribniškem.

Slavica je klekljanje osvojila in tako vzljubila, da je začela z ustvarjanjem svojih lastnih vzorcev. Ves čas pa razmišlja tudi o tem, kako izdelke iz čipke prenesti na izdelke za vsakdanjo uporabo. Udeležuje se različnih dogodkov, kot so festival idrijske čipke, klekljarski dnevi v Žireh in drugih tovrstnih dogodkov, kjer si ogleda vse novosti v svetu klekljanja ter izdelke iz klekljane čipke in tako se ji porodijo nove ideje za lastne izdelke.

Izpod njenih rok tako nastajajo klekljan nakit (uhani, ogrlice, zapestnice, prstani, broške), prtički, svečniki, obeski za ključe, pladnji, okraski za smrečico, kazala za knjige, čipke, ki so primerne za različne slike in vse, kar si kdo zaželi.

Pravi, da si ne predstavlja več dneva brez ustvarjanja. Zvečer, ko se vse umiri, se ona posveti svoji meditaciji, zvoku klekljev. Prepletanje nitk jo popelje v njen lastni svet, ob katerem pozabi na čas.

Za izdelavo čipke je potrebna izjemna natančnost, potrpežljivost in motivacija, predvsem pa veliko časa. Vse to Slavica ima, le dan ima premalo ur.
Pravi, da je njena ustvarjalna muza njena mlajša sestra, ki jo poleg navdiha, spodbuja tudi k bolj podjetniško ustvarjalni poti, saj bi rada začela svoje izdelke tudi prodajati.
Slavičina največja želja je nadaljevati poslanstvo njene mame – prenesti svoje znanje na mlajše rodove, saj si želi, da bi tudi ribniška klekljana čipka postala prepoznan rokodelski izdelek.

Rcr Rokodelci Slavica (18)

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni