Lončarstvo vleče Janeza že od malega. Z lončarstvom se je ukvarjal že njegov stari oče, ki ga žal ni poznal, je pa po njem podedoval ljubezen do gline. Tako je moral po znanje lončarstva drugam, v Šentjernej. Navdušen nad glino, si je kolovrat izdelal kar sam in vadil doma v svoji delavnici.

Tudi glino je dobil v Šentjerneju in pravi, da jo ima še zdaj na zalogi, prav tako kot glino iz Kočevskega jezera, ki jo skrbno dodaja h nekaterim izdelkom.

Njegova delavnica je polna skled, potičnikov, majolk, krožnikov, skodelic in piščali, v obliki majhnih živalic. Vse narejeno izpod njegovih rok odlikuje natančna in dodelana oblika, izdelki pa so prepoznavni po enostavnih poslikavah –črte, valovi in stilizirane cvetlice.

Njegov najljubši izdelek je piščal, konjiček, ki v riti piska. Obliko je prevzel od starega očeta, konjička je le dodatno stiliziral, da je bolj vitek.

Poleg uporabnih lončarskih izdelkov izdeluje tudi okrasne predmete, ki izhajajo iz lončarskih oblik; še posebej rad izdeluje ptičje krmilnice in valilnice.

Janez tudi že od samega začetka v Rokodelskem centru Ribnica predaja svoje znanje v lončarski šoli. Njegovi izdelki so prejemniki certifikata art & craft. Ministrstvo za kulturo pa je Janeza evidentiralo kot nosilca žive dediščine za lončarstvo.

 

Kontakt:
Pogorelec Janez s.p. – lončarstvo Pogorelec-Češarek
Lončarska ulica 22
1331 Dolenja vas

040 690 517

Rcr Rokodelci Janez Pogorelec Loncar (0)


2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni