Pri Bojčevih je lončarstvo že 300 let hišna tradicija. Janez se že od malega ukvarja z glino, saj je bil še kot čisto majhen v očetovi delavnici zadolžen za pripravo gline, ki jo je tlačil s svojimi nogami. Ko ga je oče kot malega posadil za kolovrat, ga je to neskončno vrtenje tako prevzelo, da še danes vsak dan večino dneva preživi v delavnici. V delavnici mu pomagata še žena Andreja in hči Jasmina, ki sta se bolj našli v poslikavi in figuraliki, Janez pa glino, ki jo sami izkopljejo blizu doma, oblikuje v sklede, majolke, vrče, lonce, potičnike, luči in različne piščali, seveda tudi najbolj značilno ribniško –konjiček, ki v riti piska. Držijo se tradicionalnih oblik, ki jim dodajajo barvne glazure in podglazurne barve.

Ko vstopiš v njihovo delavnico takoj začutiš ustvarjalnost, toplino in domačnost, kar se kaže tudi na njihovih izdelkih. Povsod glina, izdelki, ki čakajo na žganje ali poslikavo in izdelki, ki so že prišli iz peči in čakajo, da koga osrečijo.
S svojimi izdelki in predstavitvijo lončarstva pogosto obiskujejo sejme po Sloveniji in tujini. Janez je tudi že od samega začetka mentor v lončarski šoli Rokodelskega centra Ribnica, kjer svoje znanje predaja drugim.
Izdelki, narejeni iz domače gline so tudi prejemniki certifikata art & craft. Ministrstvo za kulturo pa je Janeza evidentiralo kot nosilca žive dediščine za lončarstvo.

Kontakt:
Lončarstvo Bojc
Bojc Janez, Andreja, Jasmina o.d.d.
Za vodo 3
1331 Dolenja vas

041/384-102
051/670-282

loncarstvo.bojc@gmail.com

Rcr Janez Bojc Rokodelci Loncarji (6)


2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni