Jakob Nosan predstavlja že tretjo generacijo lončarjev pri Nosanovih. Oče Jakob je bil mojster oblikovanja male plastike in piščali in tako je tudi pri Jakobu mlajšemu, ki je črpal iz bogatega očetovega znanja in ga še nadgradil. 

Največ časa posveti ročni izdelavi figur in piščali, na vretenu izdeluje manjše izdelke, ostale izdelke pa dela s tehniko vlivanja in jih ročno poslika. Pri delu uporablja glino, ki jo sam nakoplje na prigoriškem Brezju. Glino nato skladišči v glineku in jo sproti predeluje.

Jakob se rad loti izdelovanja vseh možnih figur; od Ribničana s krošnjo na rami do starejših motivov kot sta ženska s škafom na glavi in speči kralj Matjaž, saj mu je ljubo to, da lahko duhovito interpretira kulturno dediščino in stari način življenja. 

V njegovi delavnici , ki je bogato založena, lahko poleg različnih figur vidimo tudi ogromno pekačev, skled, vrčev, čaš, ki jih največkrat le z belo črto-valovnico ali pikami okrasi njegova žena Marija.

Jakob se rad spominja preteklosti, ko je obiskoval sejme doma in v tujini, povezanih s promocijo lončarstva, Ribnice in Slovenije. Razstavljal je v Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju, najbolj pa je ponosen na čas, ko so jelko v Vatikanu krasili njegovi izdelki.

Njegova največja želja je, da bi se lončarstvo v njihovi družini preneslo naprej, zato veliko energije vlaga tudi v to, da lončarstva uči svoje najbližje.

Jakobovi izdelki, narejeni iz domače gline so tudi prejemniki certifikata art & craft. Ministrstvo za kulturo pa  je Jakoba evidentiralo kot nosilca žive dediščine za lončarstvo.

 

Rcr Rokodelci Jaka Nosan Loncar23

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni