Ana Češarek, samouk v oblikovanju gline. Strast do oblikovanja jo je vlekla že od malega, vendar ji žal ni bilo dano, da bi se za to tudi izšolala. Ko se je njen zet, Janez Pogorelec odločil, da bo obudil družinsko tradicijo lončarstva, se je odločila izkoristiti priložnost, da izpolni svoje dolgoletne želje. Začela je z izdelovanjem piščali in manjših okraskov iz gline. Ker jo je glina popolnoma prevzela, je nadaljevala z oblikovanjem križev in kipcev različnih svetnikov, ki danes krasijo več cerkva in kapelic po Sloveniji ter kipcev literarnih junakov in zgodovinskih osebnosti. Prvi njen v glini upodobljen motiv je bil »Ribničan krošnjar«.

Ana pa je najbolj poznana po svojih jaslicah. Pravi, da jih izdeluje v različnih velikostih; majhne, srednje in velike. Svoje največje je naredila za župnijsko cerkev Kočevje in jih je delala kar 5 let. Njeno izjemno delo je bilo že večkrat nagrajeno, največ pa ji pomeni »apostolski blagoslov«, ki ji ga je podelil papež Benedikt XVI. za njeno neutrudno oblikovanje evangelijskih dogodkov v jaslicah na Slovenskem.

Anini liki pod njenimi čudežnimi rokami kar oživijo. Akademski kipar Stane Jarm ji je svetoval, da naj dela tako kot čuti, iz sebe, ker to dela odlično in za to ne potrebuje nikakršne usmeritve. In tako je ostalo, Ana še naprej dela s srcem in lahko z zagotovostjo trdimo, da unikatni izdelki, ki jih po postopku obdelave lahko umeščamo med izdelke domače in umetne obrti, po materialu in oblikah, ki jih oblikujeta Anina domišljija in prsti, pa že vstopajo v svet kiparstva in umetnosti.

Rcr Rokodelci Ana Cesarek (13)


2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni