• Občasna razstava

KREATIVNICE

Kreativnice Kolaž 2 (002)

V Rokodelskem centru Ribnica smo 12. februarja odprli gostujočo razstavo Rokodelskega centra DUO Škofja Loka: Kreativnice, na kateri se predstavljajo sodobne tekstilne ustvarjalke iz Škofjeloškega.

Razstava bo v Rokodelskem centru na ogled do maja 2019.

Kreativni center Kreativnice

O Kreativnicah
Kreativni center Kreativnice povezuje škofjeloške ustvarjalke, ki se ukvarjajo s tekstilom. Ustvarjajo v različnih tehnikah, vsem pa je skupna ročna izdelava unikatnih izdelkov z visoko uporabno in estetsko vrednostjo ter kakovostjo. Ustvarjalke se izražajo skozi polstenje, tkanje, pletenje, barvanje naravnih vlaken z rastlinami, krojenje in izdelavo oblačil.
Kreativni center Kreativnice je nastal kot nadgradnja Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in ob zavedanju, koliko bogate tekstilne industrije na Škofjeloškem in Gorenjskem je izginilo. Zadnja takih tovarn, ki je nedavno prenehala s proizvodnjo, je bila tovarna klobukov Šešir Škofja Loka, ki so jo zaradi visoke kvalitete izdelkov poznali po celem svetu. Zato ni naključje, da so Kreativnice nastale v neposredni bližini bivše tovarne klobukov. Vizualno podobo prostoru je dala oblikovalka Lili Panjtar LilaStudio, ki ga je opremila v duhu industrijske arhitekture, nepogrešljiv del prostora pa je tudi del inventarja, stare fotografije tovarne, njenih delavk in delavcev ter vrhunski klobuki, ki so jih izdelovali.

KREATIVNICE so ustvarjalni delovni prostor, ki je hkrati tudi razstavno-prodajni. Želimo poudarjati povezovanje različnih ustvarjalcev in predvsem ustvarjalk. Želimo vzpostavljati uspešno dinamično in navdihujoče delovno okolje ter poligon za inovativno razvijanje novih tekstilnih izdelkov lokalne izdelave.
V Kreativnicah se odvijajo tudi različne delavnice in dogodki. Krog sodelujočih bomo širili, se povezovali z drugimi ustvarjalkami in ustvarjalci, pri čemer nam bo glavno vodilo poseben ustvarjalni izraz ustvarjalcev in visok nivo izdelkov v vseh ozirih. Seveda pa bomo okrepili prepoznavnost centra ter vseh ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ga sooblikujejo.

KREATIVNICE so nastale v okviru projekta InduCult 2.0, ki ga v mednarodnem partnerstvu izvaja BSC Kranj. Občina Škofja Loka je za center namenila prostor, s katerim upravlja Razvojna agencija Sora.

Fotogalerija z odprtja razstave

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni