325347686 572776964268804 3210875822196108592 N

Uporaba sodobnih tehnologij v povezavi s tradicionalno obrtjo

V mesecu januarju smo zaključili projekt, v katerem smo sodelovali v študijskem procesu s Fakulteto za dizajn. Pri predmetu Studio za konceptualno produktno oblikovanje pod mentorstvom Mateje Š. Dimic in Žive Slavec, je bil namen študentom približati realnega naročnika in to je bil tokrat naš Rokodelski center.

V mesecu oktobru so nas študenti obiskali prvič, kjer smo jim pokazali naše dejavnosti in rokodelsko tradicijo. Poleg seznanitve z našim rokodelstvom so dobili vpogled in reševanje aktualnih izzivov s katerimi se soočamo. Glavni fokus njihovih projektov je bil ohranjanje tradicionalnih znanj in približanje rokodelskih izdelkov sodobnim kupcem. Tako so študentje  dobili pristno izkušnjo s potencialnim naročnikom ter v januarju javno predstavili svoje ideje pri nas v Rokodelskem centru.

Pri preoblikovanju tradicionalnih izdelkov v sodobne, za sodobnega kupca so predstavili izparilnik v obliki pütre – vrča za vodo, oblikovanje seta za kosilo “Napotnik”, družabno igro Pica plošča, leseno igračo Kolo izbire, set za piškote, glinene skodelice s pletenim držalom in dva idejna koncepta uporabe sodobnih tehnologij (3D printinga) za keramične izdelke:

Konfigurator za personalizirane izdelke in Aplikacija DIGILAB.

Veseli smo, da smo bili izbrani kot naročnik, saj je tudi za naše delovanje zelo velik doprinos sodelovanje z akademskim področjem, s poudarkom na pedagoškem, raziskovalnem in kreativnem delu.

Od vseh predstavljenih idej, smo izbrali tri, ki jih bomo v prihodnjih mesecih tudi poskusili realizirati.

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni