Katja 14

Rokodelski tabor v Ribnici uspešno zaključili

Med 4. in 5. julijem je v  Ribnici potekal prvi Rokodelski tabor, namenjen mladim med 12. in 17. letom. Na tabor smo sprejeli 6 otrok, saj smo želeli kvalitetno izvesti vsebine, kjer bi delo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovim mentorjem.

Z izborom in povezavami med vsebinami smo želeli doseči, da bi ciljna skupina mladih, ki jih zanima les ali se z njegovo obdelavo že ukvarjajo, dobila priložnost drugačne delovne izkušnje izven šolskega programa. Vsebine, ki bi dopolnjevale formalni izobraževalni sistem in dale prostor za praktično delo z mojstri rokodelci, katerih delo temelji na tradicionalnih principih in uporabah tradicionalnih tehnik obdelave lesa. Mentor na rokodelskem taboru je bil Andrej Vlahov,  ki je udeležence vodil skozi proces izdelave do končnega izdelka –namizne lesene svetilke, v svoji mizarski delavnici v Jurjevici.

Tabor se je  odvijal v sklopu Slovenskega rokodelskega tabora 2022, ki poteka med poletnimi počitnicami na kar sedmih lokacijah po Sloveniji: v Ribnici, Rogatcu, na Dolah pri Litiji, v Moravčah, Slovenski Bistrici, Veržeju in Škofji Loki, v organizaciji regijskih rokodelskih centrov, ki smo člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije.

Gre za prvo tovrstno popularizacijo rokodelskih panog in poklicev. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vsebine financira v celoti, zato so bile za udeležence popolnoma brezplačne.

Za ohranjanje in razvoj rokodelstva je ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju tako mladim omogočimo prostor, v katerem spoznavajo svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

 

Katja Žagar, vodja Rokodelskega tabora v Ribnici

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni